torstai 8. toukokuuta 2014

Groupon matka Kyreniaan osa 2


Olimme Pohjois-Kyproksen Kyreniassa viikon reissulla huhtikuun 2014 puolessa välissä. Reissun tarkoituksena oli levätä ja maata auringossa. Hotelli oli tosiaan keskellä peltoa, kaukana kaikista kaupoista ja ravintoloista, joten otimme joka ilta dolmuksen 15km päähän Kyrenian keskustaan. Dolmus on minibussi jonka kyytiin noustaan matkan varrelta ja pois pääsee huikkaamalla kuskille stop. Dolmuskyyti maksoi 3,50TL (noin 1,20e) hotellilta keskustaan yhdeltä aikuiselta. Lyhyempiä matkoja pääsi kulkemaan vieläkin edullisemmin. Sempati hotellilta pääsi usein suoraan hotellin pihasta dolmuksen kyytiin pyytämällä hotellin henkilökuntaa soittamaan dolmuksen. Dolmusreissut oli joka kerralla erilaisia. Pohjois-Kyproksella kenelläkään ei ole kiire, joten kuski saattoi niin halutessaan pysäyttää bussin keskelle tietä ja juosta veikkauspisteeseen lyömään vetoa silläaikaa kun matkustajat kiltisti odottivat bussissa. Yhdellä reissulla kuski ryhtyi poimimaan oliivipuun kukkia kyydissä olleelle pikkutytölle ja toisella kerralla kierreltiin ympäri vuoristoa heittelemässä ilmapalloja ohikulkeville lapsille. Sempati hotellilta keskustaan ja takaisin kuljetaan dolmuksella jossa lukee "Girne-Lapta" (Girne on paikallisten nimitys Kyrenialle).

Heilahtanutta kuvaa tärisevästä dolmuksesta

Yleensä olen tykännyt etelässä ruuista, vaikken allergioiden vuoksi kalaa voikkaan syödä. Tämä reissu kuitenkin oli poikkeus, jokainen perinteinen rantaravintola joita kokeiltiin oli pettymys. Loppuviikko syötiinkin sitten hyväksi koetuissa ketjuravintoloissa vaikka se vähän tyhmältä tuntuikin. Parhaiksi löydöiksi reissulla osottautui The Cacau kahvila/ravintola, sekä Gloria Jean's Coffee.

The Cacaun haluan ehdottomasti Suomeen ! Paikka oli viihtyisä, ja vitriineissä olevat edulliset leivokset saivat kuolan valumaan. Kävipä kuitenkin niin, että super herkullisen pääruuan jälkeen vatsassa ei ollut juurikaan tilaa leivoksille joten päädyimme tilaamaan kahvit ja jäätelöt. Kävimme paikassa kaksi kertaa, ja molemmat kerrat olivat yhtä onnistuneita kokemuksia. Suosittelen !

The Cacau

Toinen hyväksi havaittu löytö oli Gloria Jean's Coffee. Palvelu oli erittäin ystävällistä, hinnat maan hintatasoon nähden hieman kalliimpia, mutta Suomen hintoihin verrattuna edullisia. Myös tämä kahvila on ehdottomasti  vierailun arvoinen; suklaamuffinssi, juustokakku ja etenkin kahvi oli erittäin hyvää!

Gloria Jean's Coffees

Ostoksia Kyreniassa oli tarjolla jonkun verran (etenkin piraattitavaraa Converseja, Vansseja yms 10e/pari). Himoshoppaajaa tämä ei kuitenkaan tyydyttänyt vaan pakotin Mr X:n uhraamaan yhden päivän päiväretkelle Kyproksen pääkaupunki Nicosiaan. Pääkaupunki on kahtia jaettu, toinen puoli kuuluu Kyproksen Kreikkalaiselle Eteläpuolelle, ja toinen puoli Turkkilaiselle Pohjoiselle. Kaupungin keskustan halki menee maan raja, jossa on rajavartijat ja passintarkastus.  Nicosiaan pääsi helposti Kyreniasta dolmuksella jossa lukee Girne-Lefkosa (paikallisten nimitys Nicosialle). Hintaa tuolla muutamankymmenen kilsan bussimatkalla oli 5TL (alle 2e).
Nicosia

Nicosiassa halusin päästä rajan yli, mutta olin lukenut siitä ristiriitaista tietoa ympäri keskustelupalstoja. Kun vihdoin löysimme Etelä- ja Pohjois-Kyproksen halkovan rajan vanhan kaupungin keskeltä yllätyimme rajanylityksen helppoudesta. Rajan yli kävellään kahden passin tarkastuksen kautta, joissa passejamme hädintuskin katsottiin (tarkastaja totesi leveästi hymyillen "oooo Finland" ja päästi meidät läpi). Takaisin tullessa sama tilanne. Kaiken kaikkiaan rajanylitys kesti  alle 5minuuttia.  Kreikkalaisella puolella vastassa oli eurot, ja läjä ketjuliikkeitä (Bershka, KFC, McDonalds,Starbucks,Tally Wejl jne). Hintataso oli selvästi Pohjoispuolta kovempi ja turisteja enemmän liikenteessä.
Sempati hotellin rantaviivaa

Kun viikko oli kulunut, oli aika lähteä kotimatkalle. Lento oli yöllä, joten Ercanin lentokenttä oli hiljainen (taitaa tosin muutenkin olla melko hiljainen, asiakkaita on sen verran vähän, että lentoliputkin kirjoitettiin käsin..) Lentokentältä kuitenkin löytyi Tax-Free ja Gloria Jeans Coffee, joten ajan sai hyvin kulumaan.

Kaiken kaikkiaan reissu oli onnistunut ja ehdottomasti hintansa arvoinen (199e/hlö)!





4 kommenttia:

  1. Kiitokset näistä tiedoista! Satutko muistamaan myytiinkö "lähikaupassa" vaippoja, lastenruokia/äidinmaidonkorvikeita? :)

    VastaaPoista
  2. Muistaakseni kaupassa taisi olla ainakin vaippoja, sellainen pieni sekatavarakioski se oli. Kunnollisia ruokakauppoja löytyy dolmusreitin varrelta ja sieltä varmasti löytyy kaikki tarvittava. Unohdinkin kertoa, että hotellissa oli paljon lapsiperheitä ja näyttivät viihtyvän hyvin :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos matkakertomuksestasi! juuri varasi saman matkan ihan extempore.

    VastaaPoista
  4. Pakko sen verran kommentoida että kun kirjoitit Girnen olevan paikallisten kutsumanimi Kyrenialle niin se on ihan Turkin kieltä (kuten meillä esim. Mariehamn/Maarianhamina) ja Nicosia on kansainvälinen nimi Lefkosalle, joka on siis Turkkia ja Kreikaksi Lefkosia. Mutta kiva ja mielenkiintoinen postaus joka tapauksessa :-)

    VastaaPoista